Beeld & geluid

Koninklijk Concertgebouw Amsterdam

Het concert van Koor Karakter in het Koninklijk Concertgebouw deed onze koorzangharten sneller kloppen. Ter gelegenheid van het Koninklijk Koren Festival hadden we 9 stukken voorbereid. Omdat het daags na het Eurovision Songcontest was, deden we de truc van de Nederlandse inzending naar het Songfestival dunnetjes over door in de 3’28” minuut van Because we Believe 10 seconden te pauzeren.

Zie het YouTube kanaal van Koor Karakter voor alle stukken van het concert.

Jesus Christ Superstar
Voor het eerst in het voorjaar 2010 stond een grote productie op het programma van het koor Karakter: Rockopera “Jesus Christ Superstar”. Het was niet zomaar een uitvoering, maar als wereldprimeur in een sing-a-long versie. Het concert in de Kruisherenkapel was een sfeervolle aangelegenheid, terwijl de uitvoering in de bekende discotheek Time Out in Gemert, bruiste van energie. De concerten werden uitgevoerd met een 30-koppig orkest met rockband.


Wereldpremière
Ondanks het toen nog prille bestaan van het koor is met deze rockopera een “lang” gekoesterde wens in vervulling gegaan. Tevens is het een erkenning, want The Really Useful Group -het bedrijf van componist Andrew Lloyd Webber- uit Londen, verleent niet zomaar de rechten voor het opvoeren van Jesus Christ Superstar. Men was duidelijk gecharmeerd van de idee van Alexander Muziek Theater om met Kwaliteitskoor Karakter uit Boekel een sing-a-long uitvoering te brengen. Het betekende tevens in die vorm een wereldpremière. Sindsdien hebben we het ijzersterke stuk nog in 2011, 2014 en 2015 opgevoerd.

Het verhaal 
De rockopera behandelt, grotendeels vanuit het gezichtspunt van Judas, de laatste week uit het leven van Jezus. Judas meent dat de aanvankelijk nobele beweging rond Jezus gestopt moet worden voordat zij uit de hand loopt. Uiteindelijk vinden de hogepriesters en Judas elkaar en wordt Jezus verraden, waarna Judas uit wroeging zelfmoord pleegt. De lokale joodse heerser Herodes, voor wie Jezus wordt geleid, beschouwt Jezus door de verhalen over zijn wonderen slechts als een amusante goochelaar en stuurt hem, als hij niet aan zijn verzoeken voldoet, teleurgesteld door naar Pontius Pilatus. Deze Romeinse gouverneur van Judea, ziet geen kwaad in Jezus, echter door de druk van het volk en Jezus halsstarrige houding, is hij gedwongen Jezus toch te laten kruisigen.

 

Boekel 700 – Carmina Burana

Boekel, een dorp met een bijzonder karakter aan de rand van de Peel, vierde in 2013 haar 700-ste verjaardag. Koor Karakter heeft op zaterdagavond 31 augustus 2013, tijdens de BoeCult-week, de opera CARMINA BURANA van CARL ORFF, uitgevoerd op het Agathaplein in Boekel met meer dan 350 zangers/zangeressen en groot orkest.

Im Weissen Rössl
In 2008 werd de operette ‘Im Weissen Rössl” uitgevoerd als een van onze eerste grote scenische uitvoeringen.